KNSB-bekerviertal verliest na bizar wedstrijdslot onverdiend van Promotie Zoetermeer

Afgelopen donderdag speelde het bekerviertal in de 1e ronde tegen Promotie uit Zoetermeer. Zij spelen in de 3e klasse KNSB, op grond van ratinggemiddelde waren wij licht favoriet.

Dat zag er aanvankelijk niet zo uit. Fred speelde met zwart een dubieuze variant en kwam minder te staan. Toen zijn tegenstander met toren, paard en loper ten aanval trok verloor Fred een kwaliteit en niet veel later de partij (0 1).

Gert-Michiel moest zich zeer lang nauwkeurig verdedigen en deed dit naar behoren. Hij kwam langzamerhand steeds beter te staan en won een eindspel van L + 2 pionnen tegen een kaal paard (1 1).

Joop speelde een mooie strategische partij. Hij kreeg een ruimteoverwicht en stond na een kwaliteitsoffer gewonnen. Een vrijpion liep naar de meet, maar juist toen de oogsttijd was aangebroken kwam zwart met een torenoffer en mat in 2, hetgeen Joop eerder wel had gezien, maar weer even was vergeten. Doodzonde (1 2).

Bij Nebojsa was het lange tijd zeer ingewikkeld, maar geleidelijk kreeg hij toch de overhand. Bij zeer uitgedund materiaal was de h-pion nog maar twee stappen van promotie en winst af, toen zijn telefoon afging (beller bij ondergetekende bekend). Er restte mij niets anders dan hem een reglementaire 0 te geven (1 3).

Zo werd het dus 1 3 in plaats van de verdiende 3 1 en is het KNSB-bekerverhaal ook dit jaar weer snel voorbij.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest '80		- Promotie Zoetermeer		1 - 3 
----------------------------------------------------------------------
1. Nebojsa Nikolic	2318	- Maarten van Zetten	2178	0 - 1
2. Fred Slingerland	2239	- Rachid Schrik		2127	0 - 1
3. Joop Piket		2130	- Jan Willem Duijzer	2106	0 - 1
4. Gert-Michiel de Niet	2115	- Paul v.d. Werve	1968	1 - 0

Ed Noordijk