Oegstgeest lijdt beschamende nederlaag in bekerwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren

Afgelopen vrijdag toog het KNSB bekerviertal naar Rotterdam voor de wedstrijd in de eerste ronde tegen RSR Ivoren Toren, een goede derdeklasser. Helaas kon de recent geopereerde Joop Piket niet meedoen, voor hem speelde Duleen van Gunsteren. Maar met onze IM’s in topvorm aan de eerste twee borden moest deze klus gemakkelijk geklaard kunnen worden. Niets bleek minder waar.

Fred lootte ongelukkig, waardoor hij en Gert-Michiel zwart hadden en Nebojsa en Duleen wit. De tegenstander van Fred, met een rating van 2115, pakte de Siciliaanse variant met 0-0-0 voortvarend aan en bood Fred geen enkele kans op tegenspel. Het ging van kwaad tot erger, uiteindelijk belandde Fred in een kansloos ongelijke-loper-eindspel met 1, later 2 pionnen achterstand, waarna onze man balend opgaf (1 – 0).

Duleen speelde een vreemd b3-Lb2 systeem met snel Lb5xc6, maar leek na wat pionnenruil toch wel gezond te staan. In opkomende tijdnood wist hij de juiste voortzettingen echter niet te vinden, waardoor de stelling steeds slechter werd. Een wanhoopsstukoffer mocht helaas ook niet baten, waarna torenverlies het pleit beslechtte (2 – 0).

Nebojsa had heel lang het beste van het spel, maar zijn tegenstander verdedigde zich hardnekkig. Er ontstonden rare materiaalverhoudingen, eerst van wit 2T+2L tegen zwart D+T+P, later van 2L+5 pionnen tegen D+2 pionnen. Nebojsa probeerde nog langdurig ijzer met handen te breken, maar uiteindelijk kwamen de pionnen niet verder en werd na veel dameschaakjes en zetherhalingen tot remise besloten (2½ - ½), waarmee de wedstrijd was beslist.

Gert-Michiel speelde een goede partij. Met voorzichtig en solide spel kwam hij eerst gelijk te staan, later kreeg hij actief tegenspel en veroverde hij in een D+T+L eindspel een pion. Daar kwam in tijdnood nog een loper bij, waarna de winst niet moeilijk meer was (2½ - 1½), uiteraard een schrale troost.

Als we hadden gewonnen was onze volgende tegenstander LSG geweest (succes Rotterdam), nu kunnen wij ons weer volledig op de KNSB competitie richten.

De gedetailleerde uitslag:

   RSR Ivoren Toren		- Oegstgeest ’80	       2½ - 1½ 
----------------------------------------------------------------------
1. Joost van Rosmalen	2215	- Fred Slingerland	2346	1 - 0
2. Nathanael Spaan	2149	- Nebojsa Nikolic	2312	½ - ½ 
3. Herbert van Buitenen	2131	- Gert-Michiel de Niet	2133	0 - 1
4. Harmen v.d. Werken	2067	- Duleen van Gunsteren	1812	1 - 0

Ed Noordijk
teamlijder