KNSB-bekerviertal wint eindelijk weer eens in eerste ronde

Afgelopen maandag moest ons bekerviertal in Naaldwijk spelen tegen Schaakmat Westland, een 3e klasse club. Onze vier hoogst geratete spelers konden gelukkig allen meedoen. Op elk van de vier borden hadden we een ratingoverwicht van rond de 100 punten. Dat was de laatste jaren wel vaker het geval, maar toch verloren we steeds. Er wordt voor de KNSB-beker één partij gespeeld van 100 minuten totaal, met een increment van 10 seconden per zet vanaf zet 1. De loting pakte gunstig uit, Fred en Joop kregen wit, Nebojsa en Gert-Michiel zwart.

De eerste twee uur verliepen moeizaam. Joop kreeg een systeem tegen zijn 2.Lg5, waar hij eigenlijk geen raad mee wist. Zijn tegenstander speelde veel agressiever en Joop kon alleen maar verdedigen. In een wat slechtere stand deed hij een remiseaanbod, hetgeen gelukkig werd geaccepteerd (½ - ½).

Fred was weer op de ‘snel zetten en ruilen’ toer. In een Spaanse afruilvariant gingen de stukken pijlsnel van het bord. Dit ging als zo vaak gepaard met tijdnood van de tegenstander, vanaf zet 30 heeft deze (tot ver na de 60e zet) uitsluitend op zijn increment van 10 seconden gespeeld. Er ontstond een eindspel met T+ 6 pionnen, waarin zwart een soort fort leek te creëren. Met een fraai pionoffer wist Fred dit te breken. In een eindspel van K+ 3 pionnen promoveerde Fred het eerst, hierna volgde een eindeloze sessie van D+ pion, waarin Fred uiteindelijk weer promoveerde en zwart net niet (½ - 1½).

Gert-Michiel had in een Siciliaanse Kan het beste van het spel gekregen en stond achteraf volgens de computer na het fraaie f5! op - 1,7 ! Hij vond de winstweg echter niet, een pionoffer werd beantwoord met een tegen-pionoffer en zijn geroutineerde opponent wist met een promotiedreiging een zetherhaling af te dwingen (1 - 2).

Nebojsa had in een Aangenomen Damegambiet actief gespeeld en leek beter te staan. Zijn tegenstander wist met sterk spel het tij te keren, waarna Nebojsa in de verdediging moest. Er was sprake van enig evenwicht, toen Gert-Michiel de 1 - 2 binnenhaalde. Op mijn advies bood Nebojsa remise aan, hetgeen verrassenderwijs door wit (zonder overleg met zijn teamleider) onmiddellijk werd geaccepteerd (1½ - 2½). Hartelijk dank.

In de tweede ronde moeten we spelen tegen de winnaar van RSR Ivoren Toren (Rotterdam) - ASC (Alphen), beide 3e klasse clubs.

De gedetailleerde uitslag:

   Schaakmat Westland		- Oegstgeest ’80	       1½ - 2½
----------------------------------------------------------------------
1. Michiel van Woerden	2159	- Nebojsa Nikolic	2248	½ - ½
2. Manfred Kindt	2043	- Fred Slingerland	2188	0 - 1
3. Henk van Putten	2038	- Gert-Michiel de Niet	2116	½ - ½
4. Menno Pietersma	1996	- Joop Piket		2115	½ - ½

Ed Noordijk