KNSB-bekerviertal verliest in verlenging van RSR Ivoren Toren

Afgelopen vrijdag speelde Oegstgeest in Rotterdam in de tweede ronde van de KNSB-beker tegen RSR Ivoren Toren, een grote 3e klasse club, die een viertal met louter 2050+ers op de been bracht. Bij ons was Joop verhinderd, voor hem speelde Gideon.

Nadat er was geloot om de kleur (Nebojsa en Gert-Michiel kregen wit) werd in het verloop van de wedstrijd tot twee keer toe een voorsprong uit handen gegeven.

Fred was weer eens het eerste klaar. In een mum van tijd werden drie lichte stukken en de dame geruild, waardoor zijn tegenstander kennelijk in slaap werd gesust. Na een slordige torenzet in gelijke stand werd hij genadeloos in een paar zetten afgeserveerd met een paardvork (0 1).

Gert-Michiel speelde met wit tegen het Slavisch een paar slappe zetten, hetgeen op termijn een pion kostte. Zonder enige tegenkans werd hij van het bord gezet (1 1).

Nebojsa speelde tegen een Leningrader c3 en Ph3 en kreeg overwegend spel. Met knappe manoeuvres wist hij een vrije b-pion te creren en deze ook steeds verder te laten oprukken. Nadat hij ook alle koningsvleugelpionnen had verorberd, gaf zwart gedesillusioneerd op. Een sterke partij! (1 2).

Gideon speelde tegen een Gesloten Siciliaan met verve een drierijensysteem. Hij kreeg in het middenspel enig voordeel, maar wist dit niet te benutten. In de tijdnood van zijn tegenstander verloor hij een pion, waarna het technisch uit was (2 2).

Volgens het bekerreglement moest er nu met verwisselde kleuren worden uitgevluggerd. Hierin was Fred weer superieur, maar Gert-Michiel kwam niet verder dan remise en Gideon verloor. In de laatste pot kwamen Nebojsa en zijn jeugdige opponent in gillende tijdnood, maar daarin trok wit toch aan het langste eind, zodat we met 2 - 1 verloren en daarmee ook de hele wedstrijd.

De gedetailleerde uitslag:

   RSR Ivoren Toren		- Oegstgeest 80		2  2  2 - 1 
-------------------------------------------------------------------------------
1. Mees van Batenburg	2250	- Nebojsa Nikolic	2246	0 - 1	1 - 0
2. Homayoun Mohtaat	2053	- Fred Slingerland	2194	0 - 1	0 - 1
3. Joost van Rosmalen	2104	- Gert-Michiel de Niet	2112	1 - 0	 -  
4. Nathanael Spaan	2057	- Gideon v.d. Bent	1918	1 - 0	1 - 0

Ed Noordijk