Oegstgeest wint in KNSB beker zeer geflatteerd met 4-0 van Amsterdam-West

Afgelopen donderdag moesten we voor de beker uit tegen Amsterdam-West, een grote club met meer dan 100 leden. We speelden in een grote zaal met veertig (!) borden. Hun viertal bestond uit 4 2000+ spelers, dus dat moest gemakkelijk te doen zijn voor ons top-viertal. Niets bleek minder waar. Ik beschrijf de voortgang per uur:

21:00 uur: Fred speelt een mislukte Aljechin en heeft niets. Nebojsa speelt in een Aangenomen Damegambiet actief op de damevleugel, wit voelt zich gedwongen een pion te offeren. Joop weet zwart een verzwakte koningsvleugel op te dringen. Gert-Michiel speelt soliede in een Siciliaan, waarin de tegenstander met een dubbelfianchetto te kennen geeft niets te willen.

22:00 uur: Dramatisch. Fred verliest een pion zonder enig tegenspel en staat objectief verloren. Nebojsa krijgt een vreselijke koningsaanval op zijn dak, waarin wit eerst een paard op g6 offert en in een heksenketel een mat mist. Joop forceert de stelling met een stukoffer, het is een chaos, maar ik geloof er niet in. De tegenstander van Gert doet nog steeds niets; Gert ogenschijnlijk ook niet, maar hij komt wel steeds beter te staan. Mijn prognose: verlies met 2- of zelfs 3-1.

23:00 uur: De feniks herrijst uit zijn as. Joops tegenstander heeft alle aangeboden stukken geweigerd, gekozen voor een afwikkeling naar een kansloos loper-eindspel en toen opgegeven. Zojuist heeft Gert een dodelijke penning van een toren op f4 geplaatst en het wachten is op opgave van wit. Fred staat inmiddels in een dubbel toreneindspel met (nog steeds) een pion achter remise-achtig. Nebojsa overziet in moeilijke stelling een directe winst, maar wikkelt af naar een remise-achtig eindspel van L+2 pionnen tegen 5 pionnen. Stand: 0-2. Prognose: 1-3.

24:00 uur: Nebojsa slaat een cruciale pion op f2 en heeft ineens een gewonnen loper-van-de-goede-kleur eindspel. Fred heeft eerst afgewikkeld naar een remise-eindspel van elk T+3 pionnen, vervolgens een remiseaanbod afgeslagen en daarna met een doorlopende h-pion vrolijk gewonnen.

Het werd dus 0-4, maar wat moesten onze toppers er voor zwoegen. In de volgende ronde wacht de uitwedstrijd tegen Utrecht-Oud Zuylen, een eerste klasser. Zijn wij ook eens een keer de underdog.

De gedetailleerde uitslag:

   Amsterdam-West		  Oegstgeest 80		0 - 4
----------------------------------------------------------------------
1. Tobi Kooiman		2074	- Fred Slingerland	2313	0  1
2. Sven Pronk		2056	- Nebojsa Nikolic	2325	0  1 
3. Frans Schoffelmeer	2038	- Joop Piket		2077	0  1
4. Remco Hillebrandt	2020	- Gert-Michiel de Niet	2084	0  1 

Ed Noordijk