KNSB bekerviertal verliest van Oud Zuylen Utrecht

Voor de tweede ronde van de beker moesten we uit tegen Oud Zuylen Utrecht, een fusieclub met bijna honderd leden, waarvan 30 met ELO >2000. Zij staan momenteel bovenaan in klasse 1A. Volgens verwachting kwamen ze met een sterk viertal opzetten. De loting leek gunstig voor ons, met zwart voor Nebojsa en Gert-Michiel en wit voor Fred en Joop.

Pas om 22:30 uur viel de eerste uitslag te noteren. Joop had zijn partij ondernemend opgezet en wellicht iets teveel risico genomen. Zwart sloeg in de tegenaanval op de damevleugel hard terug en maakte gehakt van de witte wandelkoning (1 – 0).

Nebojsa speelde in de Siciliaanse draak de oude zet Db4 en won door onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander liefst twee pionnen. Hierop bleef hij als de spreekwoordelijke bok op de haverkist zitten, waarbij hij alle witte tegenacties nauwkeurig afsloeg. Toen hij nog een derde pion won, gaf zijn tegenstander eindelijk op (1 – 1).

Gert-Michiel had de zwaarste opponent getroffen. In een Grünfeld hield hij aanvankelijk aardig stand, maar zonder haast wist zijn tegenstander het ratingverschil om te zetten in een gewonnen stelling. Nog wat gespartel met een kwaliteit minder mocht niet meer baten (2 – 1).

Nu hing alles af van Fred, die in een Caro-Kann had gekozen voor een slappe variant. Na veel ruilen ontstond een materiaalverhouding van P+L+4 pionnen voor wit tegen T+6 pionnen voor zwart. Fred probeerde van alles, maar zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig. Tenslotte offerde zwart zijn toren tegen het paard, met zelfpat (2˝ - 1˝).

Al met al een terechte nederlaag, waarbij Oud Zuylen Utrecht zijn kansen optimaal heeft benut.

De gedetailleerde uitslag:

  Oud Zuylen Utrecht      - Oegstgeest ’80        2˝ - 1˝ 
----------------------------------------------------------------------
1. Vincent Diepeveen  2298  - Nebojsa Nikolic    2334  0 - 1
2. Dirk Floor      2153  - Fred Slingerland   2314  ˝ - ˝ 
3. Menno Okkes     2315  - Gert-Michiel de Niet 2106  1 – 0
4. Pieter Nieuwenhuis  2266  - Joop Piket      2097  1 – 0 

Ed Noordijk