Bert van der Marel Veteranenkampioen Leidse Schaakbond 2019

Erik Oosterom net als in 2018 Seniorenkampioen

Afgelopen zaterdag werd in het Denksportcentrum Leiden om het Senioren- en Veteranenkampioenschap 2019 gespeeld, georganiseerd door Schaakclub Oegstgeest ’80. Aan dit Rapidtoernooi (15 minuten bedenktijd per persoon per partij) voor 50-plussers (‘Senioren’) en 60-plussers (‘Veteranen’) over 7 ronden werd deelgenomen door 25 oudere jongeren. Er deden 7 spelers met een ELO-rating boven 2000 mee, waaronder veelvoudig Veteranenkampioen Ad van den Berg.

Na drie ronden hadden de beide hoogst geratete spelers, v.d. Berg (AAS) en v.d. Marel (Philidor) de maximale score van 3 uit 3. In de vierde ronde won v.d. Berg het onderlinge treffen van v.d. Marel, maar daarna stokte zijn productie door nederlagen tegen Erik Oosterom (LSG) en Evert Leeuwenburgh (Oegstgeest ’80).

Ondertussen was Oosterom bezig aan een enorme inhaalactie. Hij was de eerste ronde te laat, waardoor hij slechts ˝ punt kreeg, maar daarna scoorde hij 5 winstpunten op rij. In de allesbeslissende 7e ronde moest hij toch zijn meerdere erkennen in v.d. Marel, die eindigde op 6 punten. Erik eindigde zelf als tweede met 5˝ punt, tezamen met Leeuwenburgh, die alleen had verloren van Jan Havenaar (De Uil). V.d. Berg en Havenaar eindigden gezamenlijk op de 4e/5e plaats met 5 punten.

Drie lager geratete spelers behaalden knap 4 punten: Cok Ippel (De Uil, 1664), Piet v.d. Griendt (De Zwarte Pion, 1675) en Jan van den Bergh (De Uil, 1598).

Het was weer een gezellig toernooi, met een treffen van veel ‘oude’ bekenden. Door de soepele leiding van wedstrijdleiders Chris de Weert (LSG) en Geert van der Wulp (Oegstgeest ’80) liep alles weer op rolletjes.

De kersverse kampioenen mogen komende zomer meedoen aan het Nederlands kampioenschap 2019 in hun categorie, waarbij ze worden gesponsord door de LeiSB.

Volgend jaar wordt het Senioren- en Veteranentoernooi wederom georganiseerd door SC Oegstgeest ’80. Omdat wij per 1 september as. terugkeren naar Oegstgeest zal het toernooi dan gehouden worden in de speelzaal bij de Volksuniversiteit Oegstgeest aan de Lange Voort.

Eindstand:

Lambertus van der Marel 							6.0  

Erik Oosterom, Evert Leeuwenburgh 						5.5   
        
Jan Havenaar, Ad van den Berg 							5.0 
 
Bert Houweling, Cok Ippel, Piet van de Griendt, Kees Scherpenisse, 	 
Willem Hensbergen, Jan van Amsterdam, Michiel Vergeer, Jan van den Bergh 	4.0
  
Gert Both 									3.5  

Ronald van Vleuten, Fred van Randen, Joop Bakker, Arjan Plug,   
Rene Janssen, Rob van de Griendt 						3.0

Ed Noordijk, Roen de Koning							2.5

Sander Hilarius, Gert Helfferich						2.0

Jos van de Nes 									1.0

Ed Noordijk