Eerste achttal stunt met overwinning op Messemaker 1847 uit Gouda

Afgelopen zaterdag waren de vooruitzichten somber. Messemaker, net gedegradeerd uit de eerste klasse KNSB, en met de één na hoogste gemiddelde rating in klasse 2 C, zou er alles aan doen om het verloren terrein snel te heroveren.

In overeenstemming hiermee had Joop Piket in een vooruitgespeelde partij verloren. Hij had met zwart een gewaagde variant gekozen, waarbij hij zijn koning in het midden hield, met hopelijk compensatie door gecompliceerd en kansrijk spel. Hij verraste zijn sterke tegenstander (2313) zichtbaar, maar helaas vond deze na lang nadenken het juiste tegengif. Joop kreeg een vreselijke aanval over zich heen, die hij niet overleefde (0 – 1).

Zaterdag leek de trend zich aanvankelijk voort te zetten. Evert had in een Vierpaardenspel onnauwkeurig gespeeld en een uiterst hinderlijk dubbelpion op f7 en f6 opgelopen. Hij leek met kunst- en vliegwerk alles nog bij elkaar te houden, maar wit vond de goede zetten en zorgde binnen 17 zetten voor ondekbaar mat (0 – 2).

Bij Fred zag het er aanvankelijk hoopvol uit. Hij speelde razend snel, na 18 zetten in een Spaanse ruilvariant had hij nog steeds 1 uur en 30 minuten (de aanvangstijd!) op de klok staan. Zijn geroutineerde tegenstander, IM Peter Scheeren (2394), liet zich echter niet van de wijs brengen. Er gingen veel stukken af, maar Fred kon in zijn geliefde eindspel geen beslissend voordeel bereiken. Nadat twee ongelijke lopers met een gelijk aantal pionnen waren overgebleven werd remise gegeven (½ - 2½).

Na bijna 4 uur spelen, dus in de tijdnoodfase, kwam de ommekeer. Gert-Michiel was in een Wolga-gambiet met actief spel op de pluspion gaan zitten, in het middenspel had zwart, ondanks veel stukkenruil, geen enkele compensatie meer. Gert offerde een kwaliteit voor nog een pion. Het resterende eindspel, met een machtig loperpaar tegen toren+paard en twee verbonden vrijpionnen, die uiteindelijk op a7 en b7 stonden, speelde hij prachtig en met veel overtuiging uit (1½ - 2½).

Nebojsa verraste zijn tegenstander, waartegen hij twee seizoenen geleden in een Aangenomen Damegambiet niet had kunnen winnen, als volgt: 1.d4, d5 2.c4, dxc4 3.e4, c5?!. In een strategisch middenspel won hij met mooi spel de kleine kwaliteit. In een stand van T tegen L+P met ieder 5 pionnen offerde wit de kwaliteit voor twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn. De meningen van de toeschouwers varieerden van winst voor wit tot winst voor zwart. Gelukkig begreep Nebojsa de stelling beter en met ragfijn spel wist hij het punt binnen te brengen (2½ - 2½).

Duleen had de zwakten van zijn tegenstander goed bestudeerd en kreeg met b3 en f4 een gezonde stelling. Na het openen van de f-lijn en de plaatsing van 2 torens daarop kon zwart alles niet meer bij elkaar houden. Hij verloor pion f7, waarbij de zwarte dame tegen twee witte torens werd geruild. Toen de zwarte torens binnendrongen, moest Duleen nog even spitsroeden lopen om eeuwig schaak of zelfs mat te voorkomen. Dit lukte wonderwel, waarna de partij met nog enkele krachtzetten werd beslist. Een geweldige prestatie van Duleen (3½ - 2½).

Gideon had zich met een Siciliaanse Kan actief verdedigd. Er werd veel gelaveerd, de verdediging van zwart was moeizaam, maar standvastig. In hevige tijdnood miste Gideon mogelijk een winnende voortzetting. Toen de rook was opgetrokken resteerde een eindspel van elk 1 toren met ongelijke lopers, waarbij wit een ogenschijnlijk gevaarlijke vrije h-pion had. Gideon dreigde echter mat met T+L+pion, waardoor wit zijn loper moest offeren. Dit hielp uiteindelijk niet, omdat zwart een winnende vrijpion op de c-lijn ontwikkelde. Een overtuigend einde! (4½ - 2½).

Daarmee waren de matchpunten binnen, maar de vraag was of Wilfried daar nog een halfje aan zou kunnen toevoegen. Dit was op zich al verrassend, omdat hij als eerste van de middag verloren had gestaan. Tegen zijn naar bord 6 gedegradeerde tegenstander Wim Heemskerk (2240) had hij slap gespeeld en al snel geruisloos een pion verloren. Nadat twee zwarte torens waren binnengevallen op de derde rij, dacht Wim dat alles wel won. In plaats van af te wikkelen naar een toreneindspel met twee pionnen meer, liet hij de stelling verzanden in een toreneindspel met slechts één pion meer. In deze fase speelde Wilfried sterk en foutloos, op enig moment heeft hij ‘drie maal dezelfde stelling’ kunnen claimen (hetgeen ik als wedstrijdleider ogenblikkelijk zou hebben gehonoreerd), maar in het verre eindspel maakte hij toch nog de beslissende fout, waardoor hij onverdiend verloor (4½ - 3½).

Al met al een uitstekende start van ons eerste, waarbij vooral de vechtlust van de staartborden moet worden geprezen.

In de tweede ronde wacht Landau in het verre Axel (Zeeuws Vlaanderen), dat de laagste gemiddelde rating heeft en waarvan wij absoluut moeten winnen om op de lange duur niet in degradatiegevaar te komen.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest '80	2055	- Messemaker 1847	2197   4½ - 3½ 	
----------------------------------------------------------------------
1. Nebojsa Nikolic	2312	- Henk-Jan Evengroen	2157	1 - 0
2. Fred Slingerland	2346	- Peter Scheeren	2394	½ - ½
3. Joop Piket		2106	- Peter Ypma		2313	0 - 1
4. Gert-Michiel de Niet 2133	- Ed Roering		2174	1 - 0
5. Evert Leeuwenburgh	2010	- Erik Hennink		2151	0 - 1
6. Wilfried Binnendijk	1874	- Wim Heemskerk		2240	0 - 1
7. Gideon van der Bent	1843	- Ben van Geffen	2048	1 - 0
8. Duleen van Gunsteren	1812	- Jan Evengroen		2097	1 - 0

Ed Noordijk