Eerste achttal speelt teleurstellend gelijk tegen Krimpen a/d IJssel 2

Afgelopen zaterdag toog het eerste optimistisch naar Krimpen a/d IJssel. Er moest gewonnen worden, want het tweede team van Krimpen is qua gemiddelde Elo de zwakste in klasse 2C van de KNSB, hoewel het altijd oppassen is bij een club met veel jeugdspelers. Bij de tegenstander ontbraken nog eens twee 2000+ spelers, zodat zij slechts 1 2000+ over hadden, geflankeerd door niet minder dan 6 1800+ spelers. Wij hadden zelf 1 invaller, voor Duleen v. Gunsteren speelde Dick v.d. Berg.

Helaas verzaakten twee van onze toppers, zodat wij uiteindelijk blij moesten zijn met 4 - 4 en 1 matchpunt. Als we zo blijven spelen zullen er dit seizoen weinig matchpunten meer bijkomen.

Wessel was als eerste klaar. Na 17 zetten theorie in de Caro-Kann bleek zijn geroutineerde tegenstander beter op de hoogte van alle finesses van een ogenschijnlijk sterke paardpenning. Het had nog remise kunnen worden, maar helaas belandde Wessel in een verloren 6 tegen 5 pionneneindspel. (1 – 0)

Gert-Michiel kreeg vanuit een Catalaan een gelijkstaand middenspel, na afruil van een paar stukken. Zijn initiatief op de damevleugel smoorde in de kiem, hetgeen niet gezegd kan worden van de grote witte pionnenstorm op de koningsvleugel. In vrijwel verloren stelling miste GM nog een mogelijkheid tot eeuwig schaak met de dame, waarna het snel uit was. (2 – 0)

Johan kwam in een Siciliaanse Draak met een ‘tijdelijk’ pionoffer op a7, maar die pion heeft hij nooit teruggezien. Hij kreeg een beetje aanval op de koningsstelling, die na wat onnauwkeurigheden van wit ineens uitgroeide tot een onweerstaanbare aanval met D + P + T, die hij fraai naar winst voerde. (2 – 1)

Fred had zijn dag niet. Tegen Stefan Tabak (2142) zat hij met wit in een Svesnikov-achtige partij wat planloos te schuiven en kwam hij steeds minder te staan. Zwart viel binnen met de dame en veroverde pion b2 (zoals bekend meestal niet goed, maar hier helaas wel). Toen er nog een tweede pion viel, zonder enige compensatie voor Fred, gaf hij in kansloze stelling op. (3 – 1)

Nebojsa werd in een Aangenomen Damegambiet actief op de damevleugel, zijn tegenstander verdedigde alleen maar en kwam in flinke tijdnood. Met kwaliteitswinst bij superieure stelling was de partij in hogere zin gewonnen. Toen zwart een onreglementaire zet deed, die een dame zou kosten, gaf hij maar snel op. (3 – 2)

Joop was in dezelfde minuut klaar en maakte de tussenstand weer gelijk. In zijn geliefde 2.Lg5 opening won hij al op de 7e zet pion d5. Hij speelde rustig verder, bedacht op de listen van zijn getructe tegenstander. Uiteindelijk bouwde hij de voorsprong met sterk spel uit tot een vol stuk en liet zwart in tijdnood uitrazen. (3 – 3)

Evert kreeg vanuit een Caro-Kann enige druk met bezetting van de d-lijn, maar dit was nog niet beslissend. In de hevige tijdnood van zwart bouwde hij een fraaie tweesnijdende aanval op, met een naar d7 doorlopende pion en een matdreiging op g7 met D+T+P. Hiertegen bleek geen kruid gewassen. (3 – 4)

Nu moest Dick voor het tweede matchpunt zorgen. Hij stond in het Slavisch al snel heel gedrukt, maar wist zich met originele manoeuvres te bevrijden. Net toen wij voorzichtig aan remise begonnen te denken, ging hij in een mataanval alsnog ten onder. (4 – 4)

Zoals gezegd een schamel gelijk spel tegen een ploeg, die niet veel punten meer zal scoren. Laten wij hopen op hernieuwde motivatie en brilliance in onze tweede wedstrijd, thuis tegen Schaakmaat Westland 1, een tegenstander van veel groter kaliber.

De gedetailleerde uitslag:

   Krimpen a/d IJssel 2		- Oegstgeest ’80 1		4 - 4 
----------------------------------------------------------------------
1. Stefan Tabak		2142	- Fred Slingerland	2250	1 – 0
2. Henny Versteeg	1852	- Nebojsa Nikolic 	2327	0 – 1
3. Frans Vreugdenhil	1846	- Joop Piket		2126	0 – 1
4. Lucas Nguyen		1883	- Gert-Michiel de Niet	2134	1 – 0
5. Alan Bakija		1872	- Evert Leeuwenburgh	1974	0 – 1
6. Kiri Arnold		1872	- Johan Boots		1869	0 – 1
7. Joop Elderhorst	1845	- Wessel Volders	1834	1 – 0
8. Zimo Qi		1696	- Dick van den Berg	1803	1 – 0

Ed Noordijk