Eerste achttal verliest na spannende strijd van koploper HWP Haarlem 2

Afgelopen zaterdag speelde Oegstgeest uit tegen Het Witte Paard 2, dat alle vier zijn wedstrijden had gewonnen. Voor uitwedstrijden hebben wij standaard een plek in te vullen, bij gebrek aan goede invallers deed ik zelf mee aan bord 8. Het navolgende verslag is daarom summier, vooral in de eerste uren heb ik niet veel van de andere borden gezien.

Klaas was het eerste klaar. Hij speelde een solide partij tegen een uit de LeiSB bekende speler, in de slotstand was er weinig meer te beleven en werd remise overeengekomen (½ – ½).

Fred boekte zijn derde zege op rij en weer ging het snel en geluidloos. Hij won in het middenspel een pion, wikkelde af naar een toreneindspel en schoof zijn opponent van het bord (½ – 1½).

Helaas ging het bij Nebojsa andersom: hij verspeelde twee pionnen, wikkelde af naar een eindspel met gelijke lopers en een pion minder, maar kon dit net niet remise houden (1½ – 1½).

Ik speelde een variant van de Zwarte Leeuw, die snel tot gelijk spel leidde. Mijn tegenstander herhaalde in de loop van drie kwartier de zetten twee keer, maar durfde een kansrijk paardoffer toch niet aan en nam genoegen met een half ei (2 – 2).

We kwamen weer op voorsprong door Joop, die in een prima partij een loper won en alle listen en lagen van zijn tegenstander ontweek, om soeverein te eindigen (2 – 3).

Helaas werd het weer gelijk door Gert-Michiel, die zich liet verrassen op de damevleugel en bleef zitten met een kwaliteit achter. Het resulterende T tegen P eindspel kon hij ondanks verwoede pogingen toch niet remise houden (3 – 3).

Nog leek winst van de wedstrijd tot de mogelijkheden te behoren, want Wessel had in een middenspel met alle zware stukken minstens gelijk spel, terwijl Johan (aan bord 6 tegen de hoogst geratete Haarlemmer!) in een eindspel van 2T+ 3 pionnen tegen T+P+ 5 pionnen nog kansen leek te hebben.

Helaas ruilde Wessel in het D eindspel de dames en verloor hij het pionneneindspel, terwijl hij met de dames op het bord nog steeds de beste kansen zou hebben gehad (4 – 3).

De tegenstander van Johan gedroeg zich naar zijn rating en schoof zwart met kleine middelen overtuigend van het bord (5 – 3).

Vooraf zouden wij vrede gehad kunnen hebben met dit verlies, maar de druiven waren toch wel wat zuur. Op 20 december spelen wij thuis tegen de nummer twee uit onze groep, Promotie 2 uit Zoetermeer. Dan moeten we maar weer eens winnen!

De gedetailleerde uitslag:

  HWP Haarlem 2			- Oegstgeest '80		5 - 3
----------------------------------------------------------------------
1. Jan Boekelman	2064	- Fred Slingerland	2194	0 - 1
2. Rene Duchκne		2022	- Nebojsa Nikolic	2246	1 - 0
3. Peter Beerens	2027	- Gert-Michiel de Niet	2112	1 - 0
4. Harry Lips		2038	- Joop Piket		2112	0 - 1
5. Rob Mulder		1975	- Wessel Volders	1828	1 - 0
6. Max Merbis		2117	- Johan Boots		1892	1 - 0
7. Michael Kubbenga	1902	- Klaas Aalbers		1824	½ - ½
8. Ben de Jong		1868	- Ed Noordijk		1728	½ - ½

   Gemiddelde Rating:	2002	  Gemiddelde Rating:	1992

Ed Noordijk