Verzwakt Oegstgeest redt het niet tegen Schaakmat Westland

Afgelopen zaterdag speelde het eerste achttal in de KNSB-competitiewedstrijd tegen Schaakmat Westland met twee invallers: Joop kon helaas nog niet mee doen (voor hem speelde Ed Wagemans) en jammer genoeg moest ook Duleen verstek laten gaan. Na vele vruchteloze pogingen om een invaller te vinden besloot ik mijzelf als joker in te zetten, maar een grap werd het geen moment.

Westland kwam op volle oorlogssterkte op, zelfs hun enige invaller had nog 2130! Dit leverde een gemiddeld Elo-verschil van 70 punten in ons nadeel op. De eerste 2 uur van de wedstrijd was dit nog niet aan de stand van de partijen te zien, maar daarna vielen binnen ruim een uur alle beslissingen.

Nebojsa was als eerste klaar. In een Aangenomen Damegambiet vergiste hij zich en moest hij alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Toen zijn tegenstander daarna remise aanbood had hij niet de stelling om nog op winst te spelen ( ).

Onze rots in de branding Fred kreeg van Wim van Putten in het Frans niet alleen een gambietpion geoffreerd, maar hij won zelfs nog een tweede pion. Bij dat soort materiaalverhoudingen lijkt het spel van Fred ogenschijnlijk simpel, maar het is wel zeer doeltreffend ( 1).

Gideon speelde tegen het Konings-Indisch zeer voortvarend, met Pg4, Lh6 en h4-h5-h6. In een moeilijke stelling offerde hij een paard voor 3 pionnen. Dit had moeten winnen, zoals zijn tegenstander in de analyse na afloop ook ruiterlijk toegaf. Helaas vond Gideon niet de juiste voortzetting en ging hij eervol ten onder (1 1).

Ik liet zelf in de drie-pionnenvariant van de Zwarte Leeuw mijn opponent het spel net iets teveel maken, waarna in de tijdnoodfase eerst pionverlies en tot slot ondekbaar mat onvermijdelijk was (2 1).

Ed W. leek in het Spaans lang het beste van het spel te hebben, maar de zwarte paarden bleken sterker dan de witte lopers, waarna het ook hier van kwaad tot erger ging (3 1).

Nog leek niet alles verloren, want Evert en Gert-Michiel stonden beter en Wilfried gelijk.

Gert-Michiel bracht de spanning terug. Hij had in het Siciliaans actief gespeeld en stond na dameruil comfortabel. In de tijdnoodfase kwam hij met een toren binnen op b2 en was het in hogere zin uit. Wit stond bijna pat en liet zich de opmars van de vrije a-pion naar a1 niet meer bewijzen (3 2).

Evert speelde tegen de topman van Westland een uitstekende partij, en stond in een dubbel toreneindspel mogelijk gewonnen. Helaas kon hij na ruil van 1 toren zetherhaling niet vermijden (4 3). Een uitstekende prestatie van Evert!

Wilfried had de einduitslag een wat dragelijker aanzien kunnen geven door een T/ L/ 5 pionneneindspel en later een L/ 3 pionneneindspel naar verwachting remise te houden. Helaas gaf hij een cruciale pion weg, waarna wit de partij onberispelijk afwikkelde (5 3).

In de stand in klasse 2 C staan wij nu een-na-laatste, met alleen Landau Axel onder ons. Het is te hopen dat wij in de normale opstelling tegen LSG 2 kunnen aantreden, anders dreigt een nieuw debacle.

De gedetailleerde uitslag:

   Schaakmat Westland		- Oegstgeest '80		5 - 3
----------------------------------------------------------------------
1. Henk van Putten	2085	- Fred Slingerland	2350	0 - 1
2. Michiel van Woerden	2141	- Nebojsa Nikolic	2334	 - 
3. Marnix Hofman	2200	- Evert Leeuwenburgh	1986	 - 
4. Paul Brasser		2074	- Gert-Michiel de Niet	2132	0 - 1
5. Menno Pietersma	2130	- Gideon van der Bent	1862	1 - 0
6. Michael Aagaard	2050	- Wilfried Binnendijk	1865	1 - 0
7. Manfred Kindt	1998	- Ed Wagemans		1866	1 - 0
8. Johan Valstar	2009	- Ed Noordijk		1732	1 - 0

Gemiddelde Rating:   	2086	Gemiddelde Rating:   	2016		


Wilfried Binnendijk