Oegstgeest verliest na spannende strijd met 5-3 van Rijswijk

Afgelopen zaterdag speelden wij thuis tegen het op papier zwakkere Rijswijk, dat met 0 punten onderaan stond. Dat rating niet alles zegt blijkt uit het scoreverloop: de laagste 4 borden scoorden tegen gemiddeld lagere tegenstand (met twee 1700-invallers) slechts een miezerig half punt, hetgeen niet voldoende werd gecompenseerd door de 2½ punt van de hoogste 4 borden. Evert kon helaas niet meedoen wegens het ontbreken van een QR-code, voor hem speelde Ed Wagemans.

Het begon allemaal zo mooi: Joop ving wat voorbarige zetten van zijn tegenstander moeiteloos op, trok zijn trucendoos open en won na stukwinst binnen 1½ uur zijn partij (1 – 0).

Johan speelde zijn Reti-opening daarentegen onzorgvuldig en liet een centrumdoorbraak toe, die twee pionnen kostte en wat later ook de partij (1 – 1).

Wessel stond in een door wit soliede opgezette opening na een zet of 10 eigenlijk al slecht. Met moeite kon hij de schade beperkt houden en kwam hij weer gelijk te staan. Omdat het op dat moment niet slecht ging met het team, bood hij op mijn advies remise aan, hetgeen werd geaccepteerd (1½ - 1½).

Duleen had vanuit een Philidor met vroeg e5 een pion op h3 gekregen en ging op zoek naar matbeelden. Hij offerde een pion op b5 en kreeg daarvoor een overwegende aanvalsstelling. Juist toen hij beslissend kon toeslaan verwisselde hij twee zetten en bleef hij met de brokstukken zitten. Heel jammer (1½ - 2½).

Het werd nog erger bij Ed. In een Caro-Kann kreeg hij geen enkel voordeel, moest hij een aanval over de h-lijn toestaan, kwam hij een pion achter en werd hij verder overspeeld (1½ - 3½).

Nu moesten de borden 1-3 dus allemaal winnen!

Fred gaf het goede voorbeeld. Vanuit een Siciliaan kreeg hij slechts miniem voordeel, maar in een T+L tegen T+P eindspel wist hij toch een cruciale pion te veroveren. Op zijn ouderwetse ‘langzaam maar gestaag’ manier zette hij zwart van het bord (2½ - 3½).

Gert-Michiel had zich in een Siciliaans Middengambiet goed verdedigd en kreeg bij uitgedund materiaal een remiseaanbod. Hij en ik vonden doorspelen gerechtvaardigd. Helaas deed hij in moeilijke stelling een slechte zet met een paard, waardoor hij dit verloor tegen 2 pionnen. In een eindspel van T+P+2 pionnen tegen T+4 pionnen wist hij door actief spel toch netjes remise te bereiken (3 - 4).

Nebojsa zat te zwoegen om voordeel te bereiken, maar tot aan een D+T eindspel met elk 8 pionnen wilde dit maar niet lukken. Omdat we niets aan remise hadden liet hij een gevaarlijke pionnendoorbraak toe, waarvan hij dacht dat hij alles net kon opvangen, maar waarbij twee vrijpionnen op tempo sterker waren dan een toren (3 – 5).

Al met al een teleurstellend resultaat. Omdat merkwaardigerwijs alle andere 4 wedstrijden in de klasse 2 C niet zijn doorgegaan (men kon kiezen voor wel of niet spelen) staan wij nog steeds op de 5e plaats, met 3 matchpunten. Hoe de rest van de competitie zal gaan verlopen is nog volstrekt onduidelijk en hangt af van Mark en Hugo.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest ’80 1		- Rijswijk 1			3 - 5
----------------------------------------------------------------------
1. Nebojsa Nikolic	2322	- Jerrel Thakoerdien	2152	0 - 1
2. Fred Slingerland	2235	- Jelle Bulthuis	2028	1 - 0
3. Gert-Michiel de Niet	2112	- Alexander Cupido	2068	½ - ½ 
4. Joop Piket		2132	- A. Gallardo Banez	2044	1 - 0
5. Duleen van Gunsteren	2038	- Tony Goudriaan	1945	0 - 1
6. Johan Boots		1898	- Thomas de Ruiter	2018	0 - 1
7. Wessel Volders	1816	- Hendrik Steffers	1786	½ - ½
8. Ed Wagemans		1833	- Harry van der Stap	1766	0 - 1

Gemiddelde rating	2048	  Gemiddelde rating	1977

Ed Noordijk