Oegstgeest na spannende strijd ten onder tegen LSG 2

Afgelopen zaterdag speelde het eerste achttal tegen een volledig in de basisopstelling opkomend LSG 2. Zij hadden in een tactische opstelling Van Ketel op bord 6 gezet en Polak op 2. Ondanks een verschil in gemiddelde rating van 80 punten werd het geen inmaakpartij. Integendeel, in het vierde uur leek Oegstgeest zelfs kans te hebben op de overwinning, maar de laatste loodjes wogen te zwaar. Bij Oegstgeest ontbrak Joop Piket wederom, voor hem speelde Ed Wagemans.

Al na 1˝ uur was Evert klaar. Na een mislukt Italiaans avontuur kreeg hij een kwetsbare geďsoleerde e-pion, waarna hij van de weeromstuit een stuk wegblunderde (0 – 1).

Gert-Michiel speelde met wit (!) een Grünfeld, waarin hij na veel afruil tijdelijk een pion voorkwam, maar waarbij hij verder geen voordeel had, dus een remiseaanbod maar aannam (˝ - 1˝).

Fred speelde in een Caro-Kann uiteraard op afruil, maar met een krachtig loperpaar en aanval op de koningsvleugel won hij eerst een pion en kreeg hij later een hardlopende gedekte vrije a-pion, dus: eitje (1˝ - 1˝).

Wilfried had helaas Van Ketel getroffen. Hij speelde snel en zeker niet slecht, zodat zwart in het vierde uur nog maar een paar minuten had en nauwelijks voordeel. Toen brandde echter een zware koningsaanval los, die Wilfried wellicht onderschatte. Met een fraai torenoffer maakte Raoul het uit (1˝ - 2˝).

Duleen leek met een b3 opzet nauwelijks iets te bereiken. Toen Termeulen echter een venijnig pion-tussenzetje overzag en va-banque ging spelen, ontstond een combinatoire chaos, waaruit Duleen met torenwinst zegevierend tevoorschijn kwam (2˝ - 2˝).

Op dit moment leken er kleine winstkansen voor Oegstgeest te bestaan, omdat Gideon en Ed remise leken te kunnen houden en Nebojsa wat beter stond. Helaas vielen hierna alle dominostenen de verkeerde kant op.

Ed had in een Siciliaanse Najdorf zijn zwakte op d6 opgelost en stond tot aan het T+L eindspel gelijk. Omdat er ook steeds minder pionnen waren leek de remise nabij. Helaas zat er een nare truc in de stelling, die mat of stukverlies onvermijdelijk maakte (2˝ - 3˝).

Nebojsa had heel lang met zijn loperpaar het beste van het spel. Zijn tegenstander verdedigde zich echter hardnekkig en kon tenslotte met een kwaliteitsoffer zetherhaling afdwingen (3 – 4).

Gideon hield lang stand tegen Eric van ’t Hof. In een 2P+L eindspel wist deze door subtiele manoeuvres eerst één en later nog een tweede pion te winnen, waarna een vrijpion van wit net eerder aan de meet kwam (3 – 5).

Al met al heeft Oegstgeest goed partij gegeven, maar de relatieve zwakte van de staartborden heeft ons toch weer de punten gekost. In de competitie staan wij op de één na laatste (dus degradatie-) plaats met 3 punten, gelijk met DSC 2, maar met ˝ bordpunt minder.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest '80		- LSG 2
----------------------------------------------------------------------
1. Nebojsa Nikolic	2334	- Michiel van Wissen	2252	˝ - ˝
2. Fred Slingerland	2350	- Alexander Polak	2079	1 - 0
3. Evert Leeuwenburgh	1986	- Peter Passenier	2125	0 - 1
4. Gert-Michiel de Niet	2132	- Remmelt Otten		2051	˝ - ˝
5. Gideon v.d. Bent	1862	- Eric van 't Hof	2077	0 - 1
6. Wilfried Binnendijk	1865	- Raoul van Ketel	2225	0 - 1
7. Ed Wagemans		1866	- Reinier Feiner	2046	0 - 1
8. Duleen van Gunsteren	1851	- Albert Termeulen	2049	1 - 0

Ed Noordijk