Gehavend eerste achttal speelt verdienstelijk gelijk tegen Dordrecht

Afgelopen zaterdag moest Oegstgeest voor de KNSB-competitie met 7 man naar Dordrecht: ik moest een speler thuislaten zonder QR-code en tenminste 5 mogelijke invallers konden of wilden niet invallen, zodat ik gedwongen was mijzelf op te stellen. Wij besloten het eerste bord daarom vrij te laten.

Daarmee stonden de twee eerste nullen vast:

Aan bord 1 zat Mark Timmermans (2390), die zich achteraf gedegen had voorbereid op Fred, dus wellicht hebben we daarmee een 0 voor Fred voorkomen (1 – 0).

Ik kreeg zelf de afruilvariant van de Leeuw voorgeschoteld en daarvan weer een subvariant, die ik jaren geleden voor het laatst bestudeerd had. Ik leek er nog aardig uit te komen, maar toen ik lichtzinnig een torenoffer aannam, werd ik op zet 16 (!) pardoes mat gezet door aftrekdubbelschaak met toren en paard (2 – 0).

Gelukkig was Joop in topvorm. Vanuit zijn geliefde 2.Lg5 opening zette hij een gevaarlijke koningsaanval op met dame, toren, paard en g- en h-pion. Toen 3 verschillende varianten alle tot mat of dameverlies leidden, gaf zwart op (2 – 1).

Gert-Michiel speelde tegen een Siciliaan met c3 en kwam comfortabel te staan. Na de ruil van veel stukken was de stelling nog steeds gelijk en werd tot remise besloten (2½ - 1½).

Johan speelde een Draak tegen een tegenstander ‘die niets deed’, maar wel een remiseaanbod afsloeg. Na wat verwikkelingen ontstond een mijns inziens gelijke stand en ik adviseerde Johan om het remiseaanbod van zijn tegenstander aan te nemen. Helaas bleek de eindstand achteraf geforceerd gewonnen! (3 – 2).

Duleen kreeg met b3 een soort Konings-Indisch in de voorhand. Hij bouwde de stelling rustig uit, maar leek niet meer dan remise te kunnen bereiken. Gelukkig overzag zwart een mooie loperzet en kon hij direct opgeven (3 – 3).

Op het bord van Fred speelden zich wilde taferelen af. Het is lang geleden dat ik Fred in tijd zo veel achter heb zien staan. Hij verspeelde een paard, maar kreeg er 3 pionnen voor terug. In een moeilijke stelling drong hij met zijn dame binnen en kon hij met enkele sterke zetten uiteindelijk ondekbaar mat op f2 dreigen (3 – 4).

Het tweede matchpunt moest van Nebojsa komen. In het middenspel had hij gemakkelijk remise kunnen maken, maar toen stond Fred nog niet gewonnen. Er ontstond een eindspel van L tegen P met elk 4 pionnen, wat wit onberispelijk naar winst voerde (4 – 4).

Alles overziend moeten we met het gelijkspel tevreden zijn. Met 4 matchpunten staan we nog steeds in de middenmoot, met 4 teams onder ons.

De gedetailleerde uitslag:

   Dordrecht 1			- Oegstgeest ’80 1		4 - 4
----------------------------------------------------------------------
1. Mark Timmermans	2390	- N.O.				1 - 0
2. Lennard den Boer	2112	- Nebojsa Nikolic	2306	0 - 1
3. Adri Timmermans	1843	- Fred Slingerland	2225	1 - 0
4. Jacques Hennekes	2043	- Gert-Michiel de Niet	2131	½ -½
5. Victor Koppelaar	1874`	- Joop Piket		2116	1 - 0
6. Jan Willem Versloot	1911	- Johan Boots		1882	½ -½
7. Marcel Pluymert	1915	- Duleen v. Gunsteren	2022	1 - 0
8. Ben Sitton		1811	- Ed Noordijk		1718	0 - 1

Ed Noordijk