Eerste achttal verliest na harde strijd van Leiderdorp

Weer heeft Oegstgeest verloren, maar in tegenstelling tot de vorige ronde werd er afgelopen zaterdag hard gevochten om de punten. Nu was de tegenstander sterker, met een gemiddelde Elo-plus van bijna 80 punten. Wat niet bepaald meehielp was, dat niet minder dan vier vaste spelers het om diverse redenen moesten laten afweten. De drie succesvolle invallers uit de eerste ronde werden weer van stal gehaald, het vinden van een vierde invaller bleek door de korte termijn helaas onmogelijk. Zodoende begonnen we de wedstrijd met een 1 - 0 achterstand.

Omdat ik zelf moest invallen, heb ik een aantal partijen nauwelijks kunnen volgen. Ik bespreek de borden in numerieke volgorde.

Aan bord 1 werd Fred verrast door een uitgebreide voorbereiding van zijn tegenstander. Hier wreekte zich het feit, dat Fred al jarenlang in het Siciliaans dezelfde varianten speelt. Tot de twintigste zet had Otten alles voorbereid, inclusief een gevaarlijk paardoffer. Fred moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen en had tenslotte nauwelijks bedenktijd over, bij hem een ongewoon verschijnsel. Hij slaagde er niettemin in om alle gevaren te bezweren en belandde in een toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen, dat hij keurig remise hield (1/2 - 1/2).

Nebojsa had de eer tegen grootmeester (!) Brandenburg te spelen. Hij offerde een kwaliteit tegen een pion, waarvoor hij actief spel kreeg. Er volgde een combinatierijk middenspel, waarin vele stukken werden geruild. Toen de rook was opgetrokken resteerde een eindspel van witte dame tegen zwarte toren + paard, maar wel met een vrijpion op b3. Nebojsa deed nog vele pogingen om de pion naar de meet te krijgen, hetgeen uiteindelijk lukte ten koste van de toren, maar het resterende eindspel van dame tegen dame + loper bleek toch net remise (1/2 - 1/2).

Gert-Michiel speelde een Aangenomen Damegambiet en ving de agressieve aanpak van zwart goed op. In een zeer gecompliceerd middenspel kwam hij beter te staan, maar een zwart stukoffer, gevolgd door eeuwig schaak maakte een einde aan de winstdroom (1/2 - 1/2).

Evert kreeg in het Konings-Indisch twee sterke centrumpionnen, waar lang omheen werd gemanoeuvreerd. Hij won een pion, maar moest deze weer teruggeven. Na veel afruilen bleef een paardeneindspel met elk 4 pionnen over. Evert nam geen risicos, maar vluchtte naar P tegen P+randpion, hetgeen hij uiteraard remise hield (1/2 - 1/2). Na 4 nederlagen het eerste halve punt voor Evert.

Klaas speelde uiteraard het Lettisch Gambiet en kwam niet eens zo slecht uit de opening. Hij speelde echter planloos en kwam een pion achter, zonder enige compensatie. Dit leidde al snel tot een onverdedigbare stelling (1 - 0).

Johan speelde een rustige Reti-opening, waarin hij geen moment slechter stond en zijn tegenstandster zeen van tijd gebruikte. Zij overleefde echter bekwaam, waarna het nog steeds gelijkstaande eindspel remise werd gegeven (1/2 - 1/2).

Ikzelf wist mij in een Zwarte Leeuw lang goed te verdedigen, alle pogingen van wit om in het voordeel te komen faalden. In een nog steeds gelijke stand accepteerde ik het remiseaanbod van mijn (veel sterkere) tegenstander (1/2 - 1/2).

Jammer dat de grote vechtlust, die dit keer werd vertoond niet resulteerde in meer punten. Inmiddels staan wij op een degradatieplaats in klasse 3 E, eigenlijk een blamage. Hopelijk kunnen wij daar in de volgende ronde tegen ASC Alphen met een volledige bezetting wat aan doen.

De gedetailleerde uitslag:

   Leiderdorp 1			- Oegstgeest '80		5 - 3
----------------------------------------------------------------------
1. Martijn Otten	2167	- Fred Slingerland	2243	 - 
2. Daan Brandenburg	2450	- Nebojsa Nikolic	2278	 - 
3. Jol van der	Werf	2003	- Gert-Michiel de Niet	2121	 - 
4. David Sonneveld	1965	- NO			0      1R - 0R
5. Niels van Splunter	2076	- Evert Leeuwenburgh	1919	 - 
6. Wim Kentstra		1935	- Klaas Aalbers		1842	1 - 0
7. Talitha Iersel-Munnik1942	- Johan Boots		1870	 - 
8. Koert van Bemmel	2049	- Ed Noordijk		1700	 - 

Gemiddelde Rating:	2073	  Gemiddelde Rating:	1996 	

Ed Noordijk