Eerste achttal geeft 4 -1 voorsprong uit handen

Afgelopen zaterdag speelde Oegstgeest in de 6e ronde van de KNSB competitie tegen de nummer twee op de ranglijst van klasse 3 E, ASC 1 uit Alphen a.d. Rijn. Helaas hadden we weer twee invallers, Duleen en Hans waren verhinderd, voor hen speelden Gideon en Johan.

Na twee uur spelen was er nog nauwelijks tekening in de strijd, alleen Joop stond wat beter. Hij bouwde zijn stelling voor zijn doen rustig op, maar kwam daarmee wel steeds beter te staan. Toen hij kon toeslaan met kwaliteitswinst was het met de tegenstand snel gedaan. Een sterke partij! (1 - 0).

Dat kon helaas niet gezegd worden van Fred. Zijn timemanagement begint steeds bizardere vormen aan te nemen. Zo gebruikte hij nu in totaal nog geen 10 minuten bedenktijd! Even kwam hij daarmee in een D-T eindspel een pion voor, maar het latere T eindspel met een vrije zwarte b-pion was en bleef verloren (1 - 1).

Gert-Michiel speelde zijn Siciliaan met verve. Ondanks snelle dameruil had hij lang het beste van het spel en nadat hij een pion had gewonnen wikkelde hij feilloos af naar een gewonnen eindspel (2 - 1).

Evert speelde aanvankelijk een ‘no-touch’ partij met beiderzijds een drie-rijen systeem. Daarna ontstonden verwikkelingen, waarin zwart keurig overeind bleef. In een ogenschijnlijk nog steeds gelijke stand liep wit midden op het bord in een helpmat, uitgevoerd door twee fraaie lopers (3 - 1).

Johan is na 5 keer invallen eigenlijk een vaste speler geworden. Bovendien heeft hij als een van de weinigen een positieve score. Ook nu was hij weer avontuurlijk bezig. Na een grote afruil leek hij in een 2 L (wit) tegen L+P (zwart) aan het kortste eind te trekken, maar door een paar briljante loperoffers wist hij het hebben van twee vrijpionnen optimaal te benutten (4 - 1).

Daarmee leek de wedstrijd gewonnen, want Nebojsa had met goed spel een winnende stelling met vrije extra d-pion bereikt. In opperste tijdnood bracht zijn sterke tegenstander echter een torenoffer op b7, dat niet mocht worden aangenomen ten koste van mat met D+L. Nu kostte het echter een stuk, waarna wit het routineus uitschoof (4 - 2). Een zeer teleurstellende afloop.

Gideon was begonnen met een drie-rijen systeem, dat hij 20 zetten volhield. Er volgde een fase van eindeloos laveren, waarbij zwart een kwaliteit won. Helaas won wit die weer terug, gevolgd door nog eens een stuk, hetgeen een kansloos eindspel opleverde (4 - 3).

Wessel speelde lang goed, maar moest na grote verwikkelingen berusten in kwaliteitsverlies. In een 2T tegen T+P eindspel won hij die weer terug, maar helaas was het resterende toreneindspel op tempo verloren (4 - 4).

Een gelijkspel, dat aanvoelt als verlies en in de ranglijst ook geen zoden aan de dijk zet. We staan nog steeds een na laatst (zij het ex aequo) en er zal echt nog minstens een keer gewonnen moeten worden om niet te degraderen naar de vierde (!) klasse.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest ’80		- ASC 1				4 - 4
----------------------------------------------------------------------
1. Nebojsa Nikolic	2271	- Dinard van der Laan	2226	0 - 1
2. Fred Slingerland	2205	- Clement van de Laar	2133	0 - 1
3. Gert-Michiel de Niet	2112	- Paul de Vries		2062	1 - 0
4. Joop Piket		2119	- Eric Fraikin		2015	1 - 0
5. Gideon van der Bent	1917	- Norbert Jansen	1982	0 - 1
6. Johan Boots		1874	- Wouter Dambrink	1965	1 - 0
7. Evert Leeuwenburgh	1907	- Twan Kastelijn	1903	1 - 0
8. Wessel Volders	1835	- Sander de Groot	1860	0 - 1

Gemiddelde Rating:	2030 	  Gemiddelde Rating:	2018 

Ed Noordijk