Eerste achttal verliest volgens verwachting van De Wijker Toren

Je kunt natuurlijk elke maand op een stunt hopen, maar deze keer zat hij er niet in. Tegen een van de koplopers, met de hoogste gemiddelde rating in klasse 2 C, scoorde de top naar behoren, maar moest de staart het laten afweten. De Wijker Toren kwam compleet op, wij hadden twee invallers, resp. Johan Boots voor Wilfried Binnendijk en Wessel Volders voor Duleen van Gunsteren.

Er werd hard gestreden. Joop gaf als playing captain het goede voorbeeld door er gelijk flink in te knallen met een (voor hem bekend) pionoffer op b2, waarna zijn opponent (niet bekend met het offer) in eindeloos denken verviel. Helaas wierp dit wel zijn vruchten af, waardoor ondanks enkele fraaie zetten van Joop de pion achterstand bleef en het initiatief verflauwde, zeker na een verplichte dameruil. Met nog 7 minuten voor 20 zetten voor zwart bood Joop remise aan, hetgeen zijn tegenstander toch niet durfde weigeren (½ - ½).

Evert had zich in het Catalaans rustig verdedigd en stond lang gelijk, maar tenslotte werd een zwakke c-pion hem fataal, waarna na verlies van een tweede pion en later zelfs een stuk een kansloze missie resteerde (½ - 1½).

Johan bestreed het Hollands met een dubbelfianchetto en kwam duidelijk beter te staan. Na veel afruil ontstond een gelijkstaand D+L eindspel, waarna de dames er ook nog eens afgingen. Het gelijke L eindspel wist hij keurig remise te houden. Geen slechte prestatie gezien het Eloverschil van 276 punten! (1 – 2).

Wessel zat zelfs tegen een Eloverschil van 380 punten aan te kijken, maar in eerste instantie was dat aan te stelling niet te merken. In een lastig middenspel kwam hij in flinke tijdnood (20 zetten in 4 minuten) en begon zijn bolwerk scheuren te vertonen, waarna het ineens met een paar zwarte krachtzetten uit was (1 – 3).

Bij Gideon was er een vergelijkbare situatie: Eloverschil bijna 300 punten, aanvankelijk actief spel, pas na een kwaliteitsoffer van wit bij een koningsaanval in de problemen. Hevige tijdnood overleefd, resterend eindspel met wit paard tegen zwarte loper, maar met twee pionnen minder, uiteindelijk niet te houden (1 – 4).

Het eerste matchpunt was verloren, maar er waren zowaar nog kansen op een gelijk spel. Dat kwam, omdat de borden 1, 2 en 3 afwisselend gelijk en beter leken te staan.

Nebojsa had aanvankelijk tegen het Catalaans met doorgeschoven c5 weinig bereikt. Hij offerde een centrumpion voor actief spel met D, P en 2T. Zijn dame kwam binnen op h2, snoepte twee pionnen en zorgde daarna via een dodelijke batterij en een tijdelijk torenoffer voor een fraaie matcombinatie (2 – 4).

Gert-Michiel kreeg in het Bogo-Indisch veel ruimte, maar verbruikte zeeën van tijd. Na veel ruil ontstond een dubbel T eindspel, waarin hij even de betere kansen leek te hebben. Uiteindelijk resteerden er na verdere ruil twee kale koningen, waarna maar tot remise werd besloten (2½ – 4½).

Fred zat tegen de sterke IM Hing Ting Lai rustig te schuiven, maar had op sommige momenten minder tijd dan zijn opponent, een unicum! Hij maakte van een licht inferieure een gelijke stand met D+2T+L. Na een ingewikkelde afruil met beiderzijds damepromotie bleef een ongelijke L eindspel over met een extra witte vrijpion op a6. Dit wist Fred op keurige wijze remise te houden (3 – 5).

Op zich was dit geen slechte uitslag: de twee ploegen onder ons, DSC Delft 2 en S. Landau verloren beide met 4½ - 3½ , terwijl onze directe concurrent Zukertort 2 (met exact evenveel match- en bordpunten) met 7½ - ½ werd afgedroogd door DD, zodat we nu 2½ bordpunt meer hebben en op de 7e plaats staan. De volgende ronde tegen DD is het erop of eronder.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest '80		- JuRo Unirek / De Wijker Toren	3 - 5
----------------------------------------------------------------------
1. Fred Slingerland	2331	- Hing Ting Lai		2450	½ - ½
2. Gert-Michiel de Niet	2214	- Sjoerd Plukkel	2234	½ - ½
3. Nebojsa Nikolic	2300	- Bart-Piet Mulder	2153	1 - 0
4. Joop Piket		2110	- Thomas Broek		2145	½ - ½
5. Evert Leeuwenburgh	1987	- Richard Schelvis	2149	0 - 1
6. Johan Boots		1883	- Jimmy van Zutphen	2159	½ - ½
7. Gideon v.d. Bent	1865	- Bastiaan Veltkamp	2164	0 - 1
8. Wessel Volders	1794	- Rick Duijker		2174	0 - 1  

Gemiddelde Rating: 2061		- Gemiddelde Rating: 2204	

Ed Noordijk