Eerste achttal wint van concurrent Philidor Leiden 2

De belangen waren groot bij de KNSB-wedstrijd afgelopen zaterdag tussen Oegstgeest 1 en Philidor 2. De Leidenaren stonden op de ranglijst één matchpunt en één bordpunt voor, dus bij winst zouden wij hen onder ons laten. Kennelijk was Philidor 2 hiervan ook doordrongen, want zij kwamen op in de sterkst mogelijke opstelling. Omdat wij voor de tweede keer dit seizoen in onze basisopstelling konden spelen ontstond er een perfecte match op vrijwel alle borden.

De eerste twee uur van de wedstrijd leek het niet goed te gaan: alleen Gert-Michiel en Hans hadden een plus, Joop een onduidelijke stelling en de rest was nogal passief bezig.

Vanaf het derde uur kwam er verandering. Als eerste was Wessel klaar. Aanvankelijk kon hij slechts verdedigen en raakte hij één, later zelfs twee pionnen kwijt. Hij wist de rug recht te houden, kwam met een geslaagde tegenactie en toen remise werd overeengekomen stond hij mogelijk zelfs een fractie beter (½ - ½).

Helaas moest Joop pal daarop opgeven. Hij had origineel gespeeld en twee pionnen geïnvesteerd voor een veelbelovend initiatief, waarmee hij in elk geval de pionnen terugwon. Hij overzag de mogelijkheid van kwaliteitswinst en blunderde daarna een stuk weg (1½ - ½).

Gert-Michiel maakte de stand weer gelijk. Hij accepteerde rustig een pionoffer op de damevleugel, bleef zich nauwkeurig verdedigen tegen een felle aanval met vele zwarte stukken en nadat hij fraai een stuk won gaf zwart op (1½ - 1½). Hiermee maakte hij zijn verkiezing als eerste-bordspeler volledig waar.

De partij van Fred was een verhaal apart. Hij hield met zwart de stelling ternauwernood bij elkaar en kwam zelfs in flinke tijdnood! In die fase sloeg hij een ogenschijnlijk vergiftigde pion op h2 met zijn zwartveldige loper, die vervolgens met f4 werd ingesloten. Dit maakte echter alle witte velden vrij voor een oppermachtige dame, die na vele schaakjes zijn zenuwachtige tegenstander voor een onpareerbaar mat stelde (1½ - 2½).

Hans had zijn stelling langzaam maar zeker uitgebouwd en won in het middenspel fraai twee pionnen. Ook in tijdnood bleef hij goed spelen en in een T-L eindspel leidde dat tot een zekere winst. Een overwinning die Hans, maar ook wij, hard nodig hadden (1½ - 3½).

Duleen had aanvankelijk ook grote moeite om de witte aanval te weerstaan. Hij hield stand, ook in hevige tijdnood, kwam met allerlei actieve tegenzetten en toen de rook was opgetrokken was een remise-achtig eindspel ontstaan, hetgeen werd verzilverd en wat dus het eerste matchpunt opleverde (2 - 4).

Nebojsa speelde een zware partij, waarin hij met veel gemanoeuvreer de zaken moeizaam overeind kon houden. Even dreigde een doorslaande aanval van witte D+L, maar met een schitterende dame uitval kon Nebojsa remise door eeuwig schaak forceren (2½ - 4½). Daarmee was het tweede matchpunt binnen.

Lang leek het erop, dat ook Evert een verdienstelijke remise ging scoren. Het eindspel van L+P tegen een zwart loperpaar bleek echter net niet te houden (3½ - 4½).

Door deze zege staan we tezamen met Schaakhuis 1 en Voorschoten 2 met 6 punten op een gedeelde 6e tot 8e plaats, voor Philidor 2 (5) en VAS 3 (4). Het blijft de laatste twee ronden, waarin we nog moeten spelen tegen de nrs. 2 en 3, zeer spannend. Maar in een vorm als nu moet het achttal het kunnen redden om niet te degraderen.

De gedetailleerde uitslag:

   Philidor Leiden 2		- Oegstgeest '80	       3½ - 4½
----------------------------------------------------------------------
1. Jan-Aart v.d. Steen	2100	- Gert-Michiel de Niet	2123	0 - 1
2. Joiuke Algra		2140	- Nebojsa Nikolic	2262	½ - ½
3. Erik van de Plassche	2111	- Joop Piket		2128	1 - 0
4. Bert van der Marel	2122	- Fred Slingerland	2193	0 - 1
5. Willem van Briemen	1980	- Evert Leeuwenburgh	1919	1 - 0
6. Wadim Sharshov	1907	- Duleen van Gunsteren	2045	½ - ½
7. Frank Zeven		1952	- Hans van Doorn	1879	0 - 1
8. Ton Kohlbeck		1831	- Wessel Volders	1823	½ - ½

Gemiddelde Rating:	2018	  Gemiddelde Rating:	2047	


Ed Noordijk