Eerste achttal moet vrezen voor degradatie

Afgelopen zaterdag moest Oegstgeest met twee invallers naar het verre Nieuw-Beijerland, om tegen Rokado te spelen. Joop en Johan waren verhinderd, voor hen speelden Niek en Klaas. Deze wedstrijd moesten we eigenlijk winnen om onze kansen op overleven in de 2e klasse KNSB te behouden. Beide teams hadden wat met de opstelling gestoeid: op bord 1 had Hans v.d. Linden zich voorbereid op een Svesnikov tegen Fred, maar hij trof Gert-Michiel. Op bord 3 had ‘good old’ van Dijken zich voorbereid tegen Joop, maar hij trof Fred. Helaas zaten de nummers 2 en 3 van Rokado aan bord 7 en 8, dus Klaas en Wessel waren kanonnenvoer.

De eerste 2˝ uur hadden we niets te klagen: Gert-Michiel, Nebojsa en Fred stonden een pion voor, Duleen en Evert stonden comfortabel, Klaas won in een vrolijk Koningsgambiet zijn pion terug en alleen Niek en Wessel stonden wat passief. Aan het eind van het derde uur vielen pas de eerste beslissingen.

Niek had een nogal passief Damefianchetto gespeeld en veel tijd verbruikt. Wit rukte op met f5, g5 en h5, een stukoffer tegen 2 pionnen hielp ook niet en het einde was kansloos (1 - 0).

Gert-Michiel speelde een rare Tarrasch, waarin hij lang een pion voorbleef. Zijn tegenstander kwam met een wanhoops-paardoffer. Toen GM dit had aangenomen bleek hij verrassenderwijs een zetherhaling niet te kunnen vermijden (1˝ - ˝).

Fred pakte het dubbelfianchetto van zwart krachtig aan en won een pion. Hij hield het initiatief en drong met zijn dame binnen, waarna het snel uit was (1˝ - 1˝).

Klaas had in een Koningsgambiet lang moeten zwoegen om zijn pion terug te krijgen, maar net toen het min of meer gelijk leek te staan werd hij verrast door een binnenwandelende zwarte koning (2˝ - 1˝).

Wessel had zich lang kranig verdedigd, maar dat kostte wel veel tijd. Hij kon in een lastige stelling stukverlies niet vermijden en was daarna kansloos (3˝ - 1˝).

Duleen kwam in een Pirc tot twee keer toe met een verrassend pionoffer, op resp. b5 en d5, en beide keren bleek het goed. Hij won met sterk spel een kwaliteit, daarna was zijn aanval onweerstaanbaar. Een prachtige partij (3˝ - 2˝).

Nebojsa won in het Catalaans een pion, maar raakte deze later weer kwijt. Na veel verwikkelingen resteerde een stelling met witte L + 4 pionnen tegen zwart P + 4 pionnen. Dit leek aanvankelijk remise-achtig, maar de vrije witte a-pion kwam uiteindelijk toch als overwinnaar uit de strijd (4˝ - 2˝).

Evert kreeg in het Boedapestgambiet het beste van het spel, met een actief loperpaar. Er volgde een ingewikkeld middenspel, met ondanks veel ruilen geen duidelijk overwicht voor een van beiden. Tenslotte moest Evert na lange strijd in een eindspel van L+3 pionnen tegen L+2 pionnen toch het hoofd buigen (5˝ - 2˝). Dit betekent, dat wij nu op de voorlaatste plaats staan met 4 matchpunten, en 1 matchpunt en 1 bordpunt minder dan Schaakmat Westland 1.

Het lijkt erop, dat Oegstgeest te zwak is voor de tweede klasse, maar wat een factor van betekenis is, is dat wij maar 1 wedstrijd in de voltallige basisbezetting hebben gespeeld (en die mogelijk niet geheel toevallig hebben gewonnen!). Slechts 3 spelers hebben alle wedstrijden gespeeld, nl. Nebojsa, Fred en Gert-Michiel. Door diverse afmeldingen (corona, muziek, cursus en feest) hebben wij 7 keer een invaller nodig gehad (totaalscore: 0 %) en daarenboven 2 keer het eerste bord vrij moeten laten. Een zorgelijke ontwikkeling. Het zou mooi zijn als we de komende 2 wedstrijden, tegen Philidor 1 en VAS 2, compleet zouden zijn, maar nu staat al vast, dat dat tegen VAS 2 niet gebeurt. We hopen er maar het beste van.

De gedetailleerde uitslag:

   Rokado 1			- Oegstgeest ’80 1             5˝ - 2˝ 
----------------------------------------------------------------------
1. Hans van der Linden	2117	- Gert-Michiel de Niet	2127	˝ - ˝ 
2. Matthias Oomens	2214	- Nebojsa Nikolic	2305	1 - 0
3. Rex van Dijken	2064	- Fred Slingerland	2231	0 - 1
4. Marco van der Linden	2105	- Duleen van Gunsteren	2031	0 - 1
5. Wilbert Surewaard	1992	- Evert Leeuwenburgh	1967	1 - 0
6. Frank Verkooijen	2047	- Niek van der Maat	1885	1 - 0
7. Han Westenberg	2155	- Klaas Aalbers		1822	1 - 0
8. Ben Boog		2144	- Wessel Volders	1832	1 - 0

   Gemiddelde rating	2105	  Gemiddelde rating	2025	

Ed Noordijk