Oegstgeest wint met moeite van degradatiekandidaat Het Spaarne

Afgelopen zaterdag speelde ons achttal in de KNSB-competitie tegen Het Spaarne 1, dat als één na laatste in onze klasse 4 D op een degradatieplaats stond. Gezien hun ratingopbouw van 1968 naar 1792 was het te verwachten dat ze aan de hoogste borden spelers zouden opofferen, maar zij deden dat wel heel rigoureus door bord 1 t/m 4 en bord 5 t/m 8 vrijwel volledig om te wisselen. Ik vond het onze eer te na om dat ook te doen en wij speelden perfect volgens Elo-sterkte op bord 1 t/m 8. Helaas ontbraken om diverse redenen Gert-Michiel, Gideon en Wessel, voor hen vielen Niek, Ed W. en Dick in.

Fred trof dus één van de zwakkere spelers en dat was te merken: met nauwelijks tijdverbruik veegde hij in een verwoestende koningsaanval zijn tegenstander na ruim een uur van het bord (0 – 1).

Dick besloot tegen één van de sterkste spelers te gaan voor een soort zelfmoordmissie. Na 10 zetten waren zijn beide paarden en zijn d- en e-pion verdwenen, maar stonden alle andere stukken nog in de beginstand. Hiermee had zijn tegenstander door het bezetten van de open lijnen, een mataanval en vervolgens damewinst geen enkele moeite (1 – 1).

Nebojsa kreeg vanuit het Catalaans al snel veel ruimtevoordeel, wat na wat verwikkelingen leidde tot kwaliteitswinst. Hij gaf de kwaliteit terug voor een gunstig T+4 tegen T+3 eindspel, waarin de doorlopende c-pion snel beslissend werd (1 – 2).

Klaas zat tegen de nr. 1 van de club. Zij bleek zich zelfs voorbereid te hebben tegen zijn gewoonte om snel een pion te offeren voor actief spel. Het pionoffer werd gespeeld, maar de activiteit is nooit gekomen. Op bekwame manier werden Klaas alle mogelijkheden ontnomen, totdat hij in een eindspel van dominant L paar tegen een gebonden P paar geen zinnige zet meer over had (2 – 2).

Niek hield met een vroeg b4 de Konings-Indiër van zwart aardig in bedwang, maar na wat ruilen leek de stelling, met ongelijke lopers, in evenwicht te zijn. Hij vond een mooie weg naar voordeel en leek zelfs te gaan winnen, maar een ongelukkige zetverwisseling leverde een koude douche op (3 – 2).

Ed speelde tegen de nr. 2 van Het Spaarne, maar liet zich door de meer dan 100 Elo-punten verschil niet intimideren. Er ontstond een moeizame strijd, waarin lang alle stukken op het bord bleven, maar van beslissend voordeel voor één van beiden was geen sprake. In een volkomen gelijke stand werd tot remise besloten, achteraf een voor de wedstrijd beslissend half punt (3½ - 2½).

Joop wist dat hij tegen de man met de laagste Elo van mij moest winnen. Hij deed zijn best, maar lang wist zwart alle trucs te pareren. Toch bleek de routine de doorslag te geven. In een door Joop ver doorgerekende stelling met wederzijdse mogelijkheden voor promotie bleek de witte toren met diverse krachtzetten toch de baas over de zwarte loper en was het eindspel van D tegen verbonden pionnen simpel gewonnen (3½ - 3½). Johan speelde een partij met een aantal gezichten. Zijn in een Evans-gambiet verkregen pluspion moest hij teruggeven, maar daarna verloor hij nog twee pionnen, waarbij hij tactische kansen behield op stukwinst. Hij wikkelde af naar een remise-achtig eindspel van T+P+3 pionnen tegen 2L+3 pionnen. Toen zijn tegenstander onterecht het paard ruilde bleef een eindspel over van T+pion tegen L+pion. Dit begreep Johan beter dan wit, waarna hij vlekkeloos naar winst afwikkelde (3½ - 4½).

Zo kun je dus ook winnen: door de top alle vier de opgeofferde spelers laten verslaan en ‘ergens’ een halfje meenemen voor de 4½.

In de stand in groep 4 D van de KNSB staan we nu keurig vierde, met de drie toppers Kennemer Combinatie 3, DD 2 en HWP Haarlem 2 boven ons. Op 20 april spelen we thuis onze laatste wedstrijd tegen LSG 4, waarschijnlijk in volle bezetting, dus met grote winstkansen. Komt dat allen zien. Volgend jaar spelen wij opnieuw in de 4e klasse, hopelijk kunnen wij dan weer eens meedoen om de prijzen.

De gedetailleerde uitslag:

   Het Spaarne 1		- Oegstgeest '80	      3½ - 4½ 
----------------------------------------------------------------------
1. Frans Arp		1911	- Nebojsa Nikolic	2243    0 - 1
2. Leo Littel		1840	- Fred Slingerland	2186	0 - 1
3. Fer Mesman		1792	- Joop Piket		2108	0 - 1
4. Aad de Bruijn	1905	- Johan Boots		1920	0 - 1
5. Sander Schilthuizen	1933	- Niek van der Maat	1899	1 - 0
6. Colleen Otten	1971	- Klaas Aalbers		1884	1 - 0
7. Paul Ruber		1968	- Ed Wagemans		1852	½ - ½
8. Loek	Veenendaal	1936	- Dick van den Berg	1816	1 - 0

   Gemiddelde Rating:	1907	  Gemiddelde Rating:	1989 	

Ed Noordijk