Oegstgeest ’80 en Promotie blijven samen koploper na bloedstollende remise

Afgelopen zaterdag speelden de twee koplopers tegen elkaar. Bij winst van één van beiden zou de slag om het kampioenschap al bijna zijn gestreden. Het werd een thriller met 4 – 4 als eindresultaat en dus staan we nog steeds samen bovenaan. Promotie is de club met de hoogste gemiddelde rating in onze klasse, dus op voorhand werd het een zware opgave. Om niet te voorspelbaar te zijn voor een eventuele voorbereiding werd de opstelling flink door elkaar geschud, met de succesvolle TATA-ganger Gert-Michiel op bord 1.

Al na 1½ uur viel de eerste beslissing en helaas in ons nadeel. Ed wikkelde in een Philidor verdediging af naar een dameloos middenspel, doch onderschatte het venijn van zwart. Deze wist in tegenstelling tot Ed precies waar de stukken wel hoorden te staan en won een kwaliteit, niet veel later gevolgd door een heel bord (0 – 1). Joop zorgde gelukkig voor tegenwicht in de mooiste partij van de dag. In zijn lijfopening offerde hij een loper voor twee pionnen en een mataanval, gevolgd door het terugwinnen van het stuk, dus netto-winst twee pionnen. Met nog wat tactische geintjes veegde hij zijn tegenstander (nota bene de clubkampioen van Promotie !) volledig van het bord (1 – 1).

We kwamen weer op achterstand door verlies van Bert. Hij had in een Catalaan compensatie voor een pion achterstand. Toen hij werd verrast toen zijn zwakke koningszet werd beantwoord met een dreigende loperzet gaf hij gedesillusioneerd op, waarbij hij een mogelijk reddende pionzet over het hoofd zag (1 – 2). Weer werd het gelijk, toen Fred een eindspel met een kwaliteit meer soepel won. Hij had met zeer snel spel (totale bedenktijd 20 minuten) zijn tegenstander eerst strategisch overspeeld, zodat deze een kwaliteit offerde voor een bunker-stelling. Laat het dan maar aan Fred over om zo’n burcht te slechten! (2 – 2).

Op dat moment zag het er allemaal niet rooskleurig uit. Gert-Michiel, Wilfried en Evert stonden moeilijk, Nebojsa had hooguit remise. De ommekeer van de wedstrijd kwam met een enorme schwindel van Wilfried. Hij stond objectief verloren, maar zijn tegenstander trapte in een kruispenning-truc, met torenverlies en acute opgave tot gevolg (3 – 2). Nebojsa heeft eigenlijk nooit beter gestaan tegen zijn jonge opponent. Hij probeerde van alles, maar moest uiteindelijk berusten in remise (3½ – 2½).

Gert-Michiel had zich zeer lang hardnekkig en met vuur verdedigd tegen topper Bannink (5 uit 5). In hevige tijdnood miste hij een kansrijke pionnen-run, waarna hij niet meer bestand was tegen dame en paard van wit (3½ – 3½). Resteerde de allesbeslissende partij van Evert. Voortdurend was de vraag of hij nu beter of juist slechter stond. In een T-eindspel met elk 3 pionnen leek hij nog even te gaan winnen, maar het bleek op tempo remise (4 – 4).

Zo zal dus de strijd met Promotie nog wel even voortduren.

De gedetailleerde uitslag:

Oegstgeest '80		2045	- Promotie		2067	4 – 4
----------------------------------------------------------------------
1. Gert-Michiel de Niet	2147	- Bernard Bannink	2240	0 - 1
2. Joop Piket		2082	- Ton de Waal		2164	1 - 0
3. Nebojsa Nikolic	2338	- Maarten van Zetten	2137	½ - ½
4. Fred Slingerland	2343	- Ben Ahlers		2068	1 - 0
5. Wilfried Binnendijk	1843	- Jan Willem Duijzer	2026	1 - 0
6. Bert van Brussel	1780	- Paul van der Werve	1956	0 - 1
7. Evert Leeuwenburgh	2000	- Nico Peerdeman	1950	½ - ½
8. Ed Wagemans		1830	- Sipke de Swart	1994	0 – 1

Ed Noordijk