Oegstgeest degradeert naar 3e klasse KNSB na verlies tegen VAS 2

 

Afgelopen zaterdag viel in de laatste ronde het doek voor Oegstgeest. Onze enige degradatieconcurrent, Westland, behaalde exact evenveel bordpunten en bleef ons zodoende, bij een gelijk aantal van 5 matchpunten, een half bordpunt voor.

Het seizoen werd gekenmerkt door een forse asymmetrie in het team tussen hoog en laag. De top-5 spelers scoorden allen 50% of meer. De vaste spelers van de staart scoorden niet eens zo slecht, maar niet minder dan 6 invallers scoorden totaal 9x een 0!

Het grote probleem was dus dat de incidentele afwezigheid van de basisspelers niet werd gecompenseerd door voldoende sterke invallers. Drie keer werd zelfs met 7 man gespeeld. De enige wedstrijd in ‘volle’ bezetting werd gewonnen. Alleen Fred speelde al zijn 9 partijen.

 

Ook zaterdag hadden wij weer twee invallers nodig: Nebojsa en Duleen ontbraken, voor hen speelden Klaas en Ed W..

De eerste 3 uur verliepen helemaal niet slecht, maar in het vierde uur vielen de klappen.

 

Ed had in een Rossolimo-Siciliaan lang gelijkgestaan, maar toen hij een pion verloor ging het verrassend snel mis (0 – 1).

 

Johan moest in een Grünfeld een geďsoleerde pion op d6 toelaten. De aloude vraag of deze nu sterk of zwak was, werd na een gecompliceerde zettenreeks in het nadeel van zwart beantwoord (0 – 2).

 

Wessel had lang het beste van het spel, maar zag in het middenspel geen voordelige voortzetting, waarna hij inging op de drie-maal-dezelfde-stelling-regel. In de analyse bleek, dat een paardoffer op e6 voor hem winnend zou zijn geweest (˝ - 2˝).

 

Klaas speelde een Stonewall en stond lang wat gedrukt, ook na ruil van een aantal stukken. Een witte toren op de 8e rij kostte een pion en het uiteindelijk resterende 3 om 2 pionneneindspel was op tempo verloren (˝ - 3˝).

 

De inhaalrace werd gestart door Fred, hoewel dat er aanvankelijk niet naar uitzag. Door (weer) veel te snel en oppervlakkig spel wist hij een vrijwel gewonnen stelling te laten verloederen tot een vrijwel verloren stelling met P + 4 pionnen tegen L + 5 pionnen. Zijn enige troeven waren een vrije a-pion en een sterk paard tegen een zwakke loper. Dat heeft zwart geweten. Met superieur spel kwam Fred 2 pionnen voor, waarna zijn tegenstander gedesillusioneerd opgaf (1˝ - 3˝).

 

Evert had in een Siciliaan goed gespeeld en stond ook na de ruil van 4 stukken lange tijd uitstekend. Langzaam maar zeker verslechterde zijn stelling, zwart kreeg een gevaarlijke extra-vrijpion. Tenslotte was dame-promotie niet tegen te houden, waarna Evert nog even gęnant doorspeelde met L tegen D, maar toen opgaf (1˝ - 4˝).

 

 

Joop was na een lange reis uit Zeeland 40 minuten te laat gekomen, maar pakte in een Konings-Indiër de zaken in het middenspel fantasierijk aan. Hij kreeg in wederzijdse tijdnood net geen gewonnen stelling, waarna het resterende L tegen P eindspel remise bleek (2 – 5).

 

Gert-Michiel leek tegen een opgeofferde speler in een Siciliaanse Kan winnend voordeel te krijgen, maar wit verdedigde zich goed en er ontstond een D eindspel met elk 3 pionnen. Nu openbaarde zich het ratingverschil en met enkele krachtzetten wist GM het 2 om 2 pionneneindspel op tempo te winnen (3 – 5).

 

Achteraf bleek Schaakmat Westland tegen kampioen DD toch 3 bordpunten te hebben vergaard, waarna onze degradatie een feit is.

Merkwaardigerwijs moeten alle clubs in onze klasse, behalve Rijswijk en wijzelf, nog een (Corona) ronde inhalen, maar dat is voor ons lot niet meer van belang.

 

De gedetailleerde uitslag:

 

Oegstgeest 1               VAS 2               3 - 5

 

1. Gert-Michiel de Niet(2128) - Roland Daamen (1997)   1 - 0

2. Fred Slingerland    (2227) - Ed Baarslag   (2187)   1 - 0

3. Joop Piket          (2121) - Han Sinke     (2144)   ˝ - ˝               

4. Evert Leeuwenburg   (1972) - Pim Ghijsen   (2081)   0 - 1

5. Johan Boots         (1883) - Jos ten Hacken(2061)   0 - 1

6. Wessel Volders      (1825) - David Kleeman (2067)   ˝ - ˝

7. Klaas Aalbers       (1822) - Milo Bogaard  (2053)   0 - 1

8. Ed Wagemans         (1812) - Elco Hakvoort (1983)   0 – 1

 

 

Overzicht scores seizoen 2021 – 2022

 

Nebojsa Nikolic        4 / 8    50%    

Fred Slingerland       6˝/ 9    72%

Gert-Michiel de Niet   4˝/ 8    56%

Joop Piket             5˝/ 8    69%

Duleen van Gunsteren   3 / 5    60%

Evert Leeuwenburgh     1˝/ 6    25%

Johan Boots            3˝/ 8    44%  

Wessel Volders         3 / 8    38%

 

2 x 0: Ed N, Ed W, Klaas

1 x 0: Gideon, Niek, Dick

 

 

Ed Noordijk