Enkele belangrijke discussiepunten en besluiten uit de jaarvergadering LeiSB op 13 september jl. en de consequenties voor Oegstgeest ‘80

 

1. LeiSB competitie:

- zowel in de hoofdklasse als in de 1e klasse spelen 9 teams (voorstel van bestuur was 8 in de hoofdklasse en 10 in de 1e klasse)

- Oegstgeest A speelt in de hoofdklasse, 8 wedstrijden (i.p.v. 7)

- Oegstgeest B speelt in de 1e klasse, 8 wedstrijden (i.p.v. 9)

- het speeltempo wordt 1 uur en 15 minuten voor de gehele partij, met een increment van 30 seconden per zet, vanaf zet 1; hiermee wordt noteren tot en met de laatste zet verplicht

 

2. Bekercompetitie:

- deze wordt beschouwd als voornamelijk gezellig en is daardoor minder resultaatgericht

- er is een gentleman’s agreement, dat rekening houdend (en liefst in overleg) met de tegenstander een qua Elo-gemiddelde gelijkwaardig viertal wordt geformeerd; dit betekent, dat spelers van KNSB-sterkte (bijv. boven 2100) in de eerste ronden vaak niet zullen meedoen

- Oegstgeest speelt de eerste ronde thuis tegen Op Eigen Wieken

- het speeltempo wordt 35 minuten per persoon per partij, met een increment van 10 seconden per zet vanaf zet 1 (voorstel van bestuur was 30 minuten/15 seconden). Noteren is niet verplicht. Men speelt 1 partij met wit en 1 met zwart. Bij 2-2 telt eerst de uitslag van de eerste 3 borden, vervolgens van de eerste 2 borden of van het 1e bord. Indien nog steeds gelijk (8 remises): loten of 5-minutenvluggertjes, keus tevoren te maken.

 

3. Speeltempi op onze club:

- op de ALV van 5 september was afgesproken, dat we de tempi van de LeiSB zouden overnemen. Dit betekent:

 

- voor de interne competitie: 1 uur en 15 minuten voor de gehele partij, met een increment van 30 seconden per zet, vanaf zet 1; hiermee wordt noteren tot en met de laatste zet verplicht

- voor de LeiSB competitie: idem, zoals ook boven bij 1. vermeld

- voor de KNSB competitie: 40 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten extra bedenktijd. Vanaf zet 1 een increment van 30 seconden per zet. Noteren tot en met de laatste zet.

 

- voor de LeiSB bekercompetitie: zoals boven bij 2. vermeld

- voor de nieuwe interne bekercompetitie: hierbij zou het LeiSB Bekertempo overgenomen kunnen worden: 35 minuten per persoon per partij, met een increment van 10 seconden per zet vanaf zet 1. Bij 1-1 vluggeren (5 minuten zonder increment of 3 minuten met 2 sec. increment?), daarna ‘Armageddon’ met 6 witte tegen 5 zwarte minuten.

- voor de KNSB bekercompetitie: 1 uur en 40 minuten voor de gehele partij, met een increment van 10 seconden per zet vanaf zet 1. Bij 2-2 worden eerst vluggertjes gespeeld (met verwisselde kleuren), van totaal 3 minuten, met 2 seconden increment vanaf zet 1.

Daarna pas de uitslag minus bord 4 etc.. Over de notatieverplichting staat niets in het KNSB bekerreglement! Waarschijnlijk notatieverplichting tot minder dan 5 minuten resterende bedenktijd.

 

Als het jullie duizelt, dan zijn jullie niet de enige.

 

Ed Noordijk